Synagoge Groningen

In september 2021 is de nieuwe museale inrichting van de Synagoge in Groningen geopend. Voor deze permanente expositie én voor een reizende tentoonstelling verzamelde en verfilmde Liefke Knol verhalen over de Joodse gemeenschap in Groningen en het grensgebied.

Bijvoorbeeld over Polak Pudding, lange tijd een begrip in Nederland, maar ook in Duitsland, waar nog steeds de beroemde Mändelchen Pudding van Polak verkocht wordt. In de film zijn o.a. beelden te zien van de oude Polak-fabriek in Weener, net over de grens.

 

Op de foto rechts: Liefke Knol in gesprek met Franz Marheineke uit Weener Als jongen van een jaar of veertien zag Franz Marheineke op het station in Weener (Oost-Friesland) de treinen volgeladen met Joodse gevangenen uit Westerbork onderweg naar de vernietigingskampen. Het Joodse vriendinnetje van zijn oudere broer werd vermoord in de buurt van Minsk. Zijn broer zelf zat bij de Wehrmacht en werd een paar dagen voor het einde van de oorlog in Oostenrijk doodgeschoten. Foto Hinrich Kuper