Kind van NSB-ouders

‘A,B,C,D,E,F,G, weg met de Duitsers en de NSB’. Zo begint een spotversje dat spelende kinderen in Stadskanaal zingen in de laatste oorlogswinter. De kleine Karel Huijgen zingt het liedje gewoon mee, al voelt het raar en weet hij: ‘Dit gaat over mijn ouders. Die NSB, dat zijn wij’.
Karel Huijgen is de zoon van een hoge NSB’er. In september ’44, na Dolle Dinsdag, vlucht hij met zijn ouders en broertjes naar Stadskanaal, waar ze maanden te gast zijn in Huis Ter Marse, bij het echtpaar Maarsingh. Tijdens de bevrijding zit Karel verscholen in de kelder van de dienstwoning van Ter Marse. Samen met Ina, het dochtertje van de chauffeur van Maarsingh, die ook bij de NSB is. De bevrijding van Nederland betekent voor deze kinderen het begin van veel ellende. En het begin van een levenslange worsteling met het verleden.

Deze film is gemaakt in opdracht van Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en mede mogelijk gemaakt door Stichting Vier 5 mei, provincie Groningen, gemeente Stadskanaal en De Verhalen van Groningen.

Research, regie en samenstelling: Liefke Knol. Camera: Arjen de Graaf. Geluid Geert Gritter. Montage: John Döpp.